jurken

Mode is zowel een verleden als een heden in de samenleving. Modetrends zijn echter gemakkelijk te herkennen aan populaire stijlen en rages die met de tijd veranderen.

In de loop der tijd ontwikkelde de mode bepaalde standaardkenmerken. Zo was modieuze kleding meestal knielengte en was een klokrok een gangbaar kledingstuk. In de 19e eeuw bestond de mode voor vrouwen uit jurken, broeken, korsetten en jurken met een ceintuur; deze mode werd echter in de jaren twintig vervangen door lange treinen. In de jaren 1930 waren de socialite vrouwen, vooral die in de amusementsindustrie, de grootste fans van de sexy verpleegstersoutfits. Andere modellen droegen bustiers, tilden hun nek op om een decolleté te laten zien, of openden hun lijfjes om jurken met korte schouders te onthullen. Deze soorten mode werden echter al snel vervangen door lange, Jenny Packham-stijl jurken en wikkels.

Toen vrouwen in de jaren 40 hun midden en andere lichaamsdelen begonnen te onthullen, werd de nadruk gelegd op het dragen van aansluitende jurken om een slanker silhouet te bereiken. Daarnaast begonnen vrouwen ook te experimenteren met vlechten en ribbels. De kleding uit die tijd legde echter de nadruk op grotere schouders, de zoomlijnen waren zelden tot op de grond en de rokken kwamen boven de knie.

In 1946 ontwierp mode-editor Coco Chanel de vestencollectie van haar vriendin opnieuw. Ze maakte kleine, cirkelvormige uitsnijdingen in haar boyfriend’s vesten; deze ontwerpen werden populair bij vrouwen. Een paar jaar later creëerde ze de “little black dress” en maakte die populair in de jaren 1950. Tijdens de jaren 1960 en 1970 begonnen de modetrends zich toe te spitsen op Afro-Caribische modetrends. Veel stijlvolle brillen met een groot montuur werden gedragen om de modieuze kapsels te benadrukken.

In de jaren 1980 begon de mode zich te concentreren op glamour en glitter. De jaren 1990 waren het tijdperk van de “alfinestones”, en skinny jeans werden in de jaren 1990 populair gemaakt door rappers. Vandaag de dag hebben sommige van de populairste modetrends een retro-glamoureuze twist; jumpsuits uit één stuk en chique broekpakken maken bijvoorbeeld nog steeds deel uit van het modelandschap.

Mode is cyclisch, en in een poging om de toekomst te voorspellen, kunnen ontwerpers beginnen met het nabootsen van stijlen uit het verleden. Daarom is het belangrijk om alle aspecten van de mode met een open geest te bekijken, want wat geschiedenis is, is ook de gelegenheid om een gevoel voor persoonlijke stijl te ontwikkelen.